GÜNEŞ ENERJİ SANTRALI PROJESİ

Güneş Enerji Santralleri

Türkiye'de bulunan 1644 Güneş Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 1.362,60 MW'dır. 2016 yılında Güneş Enerji Santralleri ile 1.020.000.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır.
Güneş Enerji Santralleri temelde iki farklı yapı ile çalışır. Bunlar fotovoltaik sistem ve termal sistemdir.
Fotovoltaik sistemde, güneşten gelen radrasyon, paneller vasıtası ile enerjiye çevrilmekte, elde edilen enerji inverter cihazı ile kullanıma uygun hale getirilerek kullanılmaktadır.
Termal sistemlerde özel aynalar vasıtası ile güneş ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yağ, su vb. sıvı ısıtılmakta, ısıtılan bu sıvı ile termik sistemlerde olduğu gibi buhar basıncı vasıtası ile mekanik enerji kinetik enerjiye çevrilmektedir.
Çok yaygın olmasa da bu iki sistem haricinde değişik yöntemlerle de güneş enerjisi elektrik enerjisine çevrilebilmektedir.
Güneş enerjisi santrali nedir, güneşten gelen sonsuz enerjiyi fotovoltaik modüllerin ve diğer bileşenlerin kurulumu ile elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Güneş enerjisi santralleri hesap makinelerindeki sistemler gibidir fakat büyük ebatlarda güneş pilleri kullanılır. Fotovoltaik güneş pilleri, üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Mevcut en temiz enerji üretim teknolojisi ve doğa dostu olan güneş enerjisi santrallerinde üretilen elektrik 10 yıl devlet garantili gelir sağlar. Aynı zamanda yapım – işletim maliyetleri ve verimli olması açısından da karlı bir enerji kaynağıdır.
Güneş Enerji Santrallerinin Ana Bileşenleri Aşağıdaki Gibidir;
Fotovoltaik (PVPanel: Yarı iletken PV hücrelerin panel üzerinde birleştirilerek, gelen güneş ışınlarından doğru akım elektrik üretilmesini sağlar.
İnvertör: PV panellerin ürettiği doğru akım elektriğini, şebeke elektriğine çevirir.
Panel Taşıyıcı SistemiPV panel taşıyıcı sistemleri ve montaj aparatlarından oluşur.
BOS(Balance of System): Güneş Enerjisi santrallerinin Modül, İnverter ve konstrüksiyon dışındaki kısmı BOS (Balance of System) olarak adlandırılır. Altyapı, AG – OG Kablo, Konnektör, Paralelleme Panoları, Şalt Ekipmanları, Alçak Gerilim Pano ve Salt, Trafo Postası, Orta / Yüksek Gerilim Pano ve Salt, İnşaat İşleri, Tel Çitler, Aydınlatma, Kamera Sistemleri kısımlardan oluşur.
Güneş pillerinin çalışma prensibi, üzerine ışık düşen malzemelerde gerçekleşen elektron hareketi yani fotovoltaik etki ilkesine dayanır. Fotovoltaik piller, üzerine düşen güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren yarı iletken malzemelerden oluşan düzenlerdir.
İstenen güçte elektrik enerjisi üretimini sağlamak, merkezi şebekeye bağlı elektrik üretim sistemi ile mümkündür. Öncelikle üretilmek istenen enerji miktarı tespit edilir. Güneş ışınlarının fotovoltaik modüller üzerine temas etmesi ile DC elektrik enerjisi üretilir. Üretilen enerji, merkezi şebekeye bağlanabilen ve yüksek çevrim gücü olan invertörler aracılığı ile merkezi şebeke sistemine bağlanır. Böylelikle üretilen enerji doğrudan şebeke sistemine gönderilmiş olur.
Güneş enerjisi santralleri ile elektrik üretimi; kolay kurulum avantajının yanı sıra, uzun ömürlü, çevreci ve düşük işletme maliyeti avantajları ile kullanım kolaylığı sunan enerji üretim şeklidir.
Güneşten elde edilen enerji aynı zamanda sürdürülebilir özellik taşımaktadır. Yapılan analizler, güneş enerjisine yapılan yatırımın tarımdan daha kârlı olduğunu göstermektedir. Türkiye`nin iklim şartlarının oldukça elverişli olması ve diğer enerji yatırımlarına oranla güneş enerjisi santrallerinin fiyat avantajının olması, güneş enerjisi yatırımlarına olan ilgiyi gün geçtikçe arttırmaktadır.
Güneş enerji santrali kurmak için birçok malzeme kullanılmakta olup, yatırım maliyeti de kullanılacak malzemeye göre çeşitlilik göstermektedir. Kurulum maliyetleri, zeminin özellikleri, yöresel olarak kar ve rüzgar yükü gibi faktörlerin değişkenlik göstermesi, arazinin eğimlerinin değişkenliği, kullanılan ekipmanlar ve tasarım durumuna göre her saha için farklılık gösteren bir konudur.
Güneş enerjisi santral yatırımları için finansman seçeneklerinin yanı sıra, devletin de çok ciddi teşvikleri vardır. GES yatırımları, diğer yenilebilir enerji kaynaklarına nazaran özel bir devlet teşviği almaktadır. Üretilen her MWh başına, 133 USD devlet garantili üretim bedeli alınabilen güneş enerjisi santrallerinde, yatırım maliyetleri de azalmaktadır.
Tekno Ray Solar Güneş Enerjisi Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlatıyor. ”Güneş Enerjisi Santral Bakım ve İşletme Hizmeti
Güneş enerjisi sektörünün dinamiklerine yön veren Tekno Ray Solar, Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek güneş enerjisi santrallerinin verimliliğini artıran “Bakım & İşletme” hizmeti ile 7/24 hizmet vermeye başladı. Santralin rutin kontrollerinden, periyodik bakımlarına kadar birçok detayın düşünüldüğü “Bakım & İşletme” hizmeti sayesinde, güneş enerjisi santralinin işletme verimliliği de artıyor. Farklı santralleri tek ekranda izlemeye olanak tanıyan ve 15 saniyede bir veri analizi yapabilen “Scada & Uzaktan İzleme Sistemi” de, “Bakım & İşletme” hizmeti kapsamında yer alıyor.
Güneş enerjisi sektörünün lider EPC firması Tekno Ray Solar, santrallerinin verimliliğini %12 oranında artırabilen ve işletme ömrünün uzamasını sağlayan “Bakım & İşletme” hizmeti ile, 4 farklı bölgede oluşturduğu teknik ekipleri sayesinde 7/24 hizmet veriyor. “Bakım & İşletme” hizmeti kapsamında; güneş enerjisi santralinin kontrolleri, periyodik bakımları, arızalara anında müdahale, panel temizliği, performans ölçümleri, yedek parça yönetimi gibi detaylı hizmetler sağlanıyor. Bu standart hizmetlerin yanı sıra, projenin fiziki durumu ve santrale zarar verebilecek dış etkenleri de göz önüne alarak çalışmalarını gerçekleştiren Tekno Ray Solar, her santrale özel farklı bir işletme ve bakım hizmeti de sunuyor.
Üretilen elektriğin performansını etkileyen tüm verileri analiz edebilen, hataları eş zamanlı görüp müdahale etme olanağı sağlayan ve bir çok santrali tek bir sistem üzerinden takip edebilen “Scada & Uzaktan İzlem Sistemi” ise, “Bakım & İşletme” hizmetlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. “Scada & Uzaktan İzlem Sistemine kayıt edilen tüm veriler, Tekno Ray Solar’a ait “Bilgi Veri Merkezinde” depolanarak, uzman analistler tarafından anlık olarak değerlendiriliyor. Anlık olarak müdahalenin yanı sıra, yapılan bu analizler sayesinden yaşanması muhtemel arızaları da önceden tahmin etmek mümkün olabiliyor.
Tekno Ray Solar Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Özenbaş Bakım & İşletme hizmetleri ile ilgili “ Kurulduğumuz ilk günden bu yana Bakım & İşletmenin önemini çok iyi biliyor ve bunu tüm yatırımcılara ve sektör paydaşlarına anlatıyoruz. Tekno Ray Solar olarak bizler ilk günden beri hedefimizde olan bu tam bağımsız ve sadece tesislerin işletmesi konusunda uzmanlaşan yapıyı, 2016 yılı itibariyle hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tasarım kriterlerimiz ve kullandığımız ürünlerin yüksek kalite ve üst düzey teknolojik altyapılarına ek olarak, işinde profesyonel bakım ekiplerimiz, santrallerin ekonomik ömrünü uzatarak, beklenenin üzerinde performans göstermesini sağlıyor. Kullanılan finans araçlarının geri ödemesinin çok önemli olduğunu bilen bir ekip olarak, yatırımcıların uzun vadeli olarak yaptıkları kredi ve leasing sözleşmelerinin güvenilir bir şekilde geri ödenebilmesi için, Tekno Ray Solar olarak yapmakta olduğumuz “Bakım & İşletme” faaliyetleri çok önemlidir. Türkiye’de tek olarak hizmet verdiğimiz, benzerlerinin çok daha üstünde özelliklere sahip “Scada & Uzaktan İzleme Sistemi” altyapımız sayesinde, finans kuruluşlarının da önümüzdeki dönemlerdeki gelirleri için önemli bir ışık kaynağı oluyoruz.” dedi.
Zemine monte ve çatı üzeri “anahtar teslimi” güneş enerjisi santralleri kurulumu gerçekleştirerek işletme ve bakım hizmetleri sunan Tekno Ray Solar, halihazırda Türkiye’de 60 MW, Dünyada ise toplamda 500 MW büyüklüğünde güneş enerjisi santralinin “Bakım & İşletme” hizmetini sağlıyor.
traktör römorku güneş enerji ile ilgili görsel sonucuartık köylerde devlet teşvik vererek güneş enerjisi santrallerinin kurulmasını sağlamalıdır bu vesile ile kaçak elektrik kullanımınında önüne geçilir çoğu yerde traktörlerin romorklarına güneş enerji panalleri kurularak tarlalar sulanıyor 
İlgili resim

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FLORASAN LAMBA VE TASARRUFLU LAMBANIN ZARARLARI

ÇİN MALI AYAKKABILAR NEDEN ZEHİRLİ

OKULDA ŞİDDET NEDİR VE ALINACAK ÖNLEMLER